1.W rondlu rozpuścić masło z mlekiem, kakao, cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić do przestudzenia. Mąkę z proszkiem, sodą i solą przesiać. Żółtka oddzielić do białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ubić z ekstraktem z wanilii. Dodać przestudzoną "polewę" z kakao, masłem, mlekiem i cukrami. Zmiksować. Dodawać po łyżce mąki i miksować. Ubitą masę delikatnie połączyć z białkami. Dno formy o średnicy 23-24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boki formy wysmarować masłem i wysypać kakao. Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku na około 10-15 minut, aby nie opadło. Ciasto wyjąć i przestudzić. Wyciąć nożem okrąg na około 1,5 cm wgłąb, pozostawiając 1 cm rant od brzegu ciasta. Za pomocą łyżki wydrążyć ciasto. Przełożyć do miski i pokruszyć drobno.
2.Banany obrać, skropić sokiem z cytryny i wyłożyć nimi wydrążoną powierzchnię ciasta.
3.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodać posiekaną na drobno gorzką czekoladę. Wymieszać. Bitą śmietanę wyłożyć na banany formując "górkę". Bitą śmietanę obsypać pokruszonym ciastem i delikatnie docisnąć. Ciasto wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
Komentarze