Kopiec kreta

0 (0 ocen)

Dużo smaczniejszy od ciasta z torebki. Do tego szybki :)

Składniki:

  • ciasto:
    • ok. 125 g masła roślinnego
    • 5 łyżek mleka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 3 łyżki kakao
    • 1,5 szklanki mąki
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem i dodatki:
    • 500 g kremówki
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 1 tabliczka czekolady
    • 4 banany (ja potrzebowałam 5)
    • 2 fixy do śmietany

Kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maso podgrzewam w rondelku, dodaję mleko i cukier. Zdejmuje z ognia, dodaje kakao i mieszam. Odstawiam by ostygło. Uwaga – nie przegrzejcie masy! Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam na sztywną pianę. W drugiej misce żółtka mieszam z mąką, cukrem waniliowym, proszkiem i masą czekoladową. Dodaje pianę i delikatnie łączę. Formę wykładam na dnie papierem do pieczenia, wykładam ciasto i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25 minut. Czas pieczenia zależy od formy, możecie wziąć większą, ciasto będzie niższe, ale w przypadku tego ciasta to nie ma znaczenia :)
  • 2. Przestudzone ciasto kładę na paterze, odcinam mu wierzch, wyjmuję trochę środka i układam banany. Śmietanę z cukrem pudrem i fiksem ubijam, dodaję pokruszoną czekoladę. Mieszam. Śmietanę układam na bananach w formie kopca. Odcięte ciasto kruszę i przyklepuję do śmietany, wstawiam do lodówki na całą noc by śmietana stężała. Kroję jak tort, smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy