Ciasto Kopiec kreta

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto, które uwielbiają moje dzieci.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    125 g masła lub margaryny
    ½ szklanki cukru
    1/2 szklanki wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 jajka
    Składniki na krem:
    0,5 l śmietanki 30%
    2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzącej wody
    100 g czekolady deserowej pokrojonej na małe kawałki
    3 łyżki cukru pudru
    4 banany
    2 łyżki soku z cytryny

Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę,wodę,kakao, cukier rozpuszczamy, nie gotujemy, odstawiamy do lekkiego przestudzenia, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i ubitą pianę z białek. Ciasto wylewamy do tortownicy o śr. 23 cm i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 s C. Studzimy i ścinamy wierzch ciasta ok. 1 cm. Z ciasta wydrążamy miąższ tak, aby brzegi i spód ciasta były nietknięte.
    Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder, rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę i kawałki czekolady. Mieszamy. Na spód ciasta układamy na pół przecięte banany skrapiamy je sokiem z cytryny, wykładamy krem i formujemy kopiec, Ciasto, które pozostało nam z wydrążenia i wycięcia rozdrabniamy dłońmi na tzw. kruszonkę i obsypujemy dokładnie kopiec, lekko dociskając. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować