Ciasto Kopiec kreta

0 (0 ocen)

  • 60 min

O niebo lepszy niż z pudełka !

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    1 szklanka cukru
    2 szklanki budyniu czekoladowego
    1/4 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 płaskie łyżki kakao

    Masa:
    1/2 l śmietanki 30%
    2 duże jogurty bananowe (Biedronka)
    3 łyżeczki żelatyny
    1 czekolada
    cukier puder do smaku
    4 banany
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Ciasto kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną masę z dodatkiem soli, dodajemy cukier, następnie żółtka. Kolejno dodajemy przesianą mąkę, budyń czekoladowy i kakao. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, równamy powierzchnię. Pieczemy ok. 20 min w 180*C. Po ostygnięciu wierz skroić, wydrążyć środek zostawiając brzegi i ok. 1 cm spód. Ścięty wierzch i środek kruszymy.
  • 2. Banany obieramy, przecinamy w poprzek i układamy na biszkopcie. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku, zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę lekko ubijamy, dodajemy jogurty i ok. 3 łyżek pudru do smaku. Następnie wlewamy delikatnie przestudzoną żelatynę, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy startą na tarce czekoladę. Masę wylewamy na banany, tworząc kopułkę.
  • 4. Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi okruszkami. Gotowe ciasto wstawiamy na min. 4 godziny do lodówki. Smacznego ! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy