Kopiec kreta - prosty przepis

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Czekoladowe ciasto, bita śmietana z czekoladą i ukryte banany :)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    - 120g masła
    - 150g czekolady mlecznej
    - 100ml mleka
    - 3 jajka
    - 150g cukru
    - 270g mąki
    - 2 łyżki kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Masa:
    -660ml śmietanki 30%
    - 2 śmietan-fixy
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 50g czekolady.
    Dodatkowo:
    - 4 banany
    - sok z cytryny.

Kopiec kreta - prosty przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kopiec kreta 1. Czekoladę rozpuścić w maśle, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mleko, czekoladę i resztę. Miksować na najniższych obrotach. Przełożyć do tortownicy 24cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 35min.
    Zimną śmietankę ubijać z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywną masę. Do masy zetrzeć na tarce czekoladę i wymieszać.
    Ciasto przekroić, nasączyć. Delikatnie posmarować masą.
    Banany położyć na talerz i skropić sokiem z cytryny.
    Na masę położyć banany i wyłożyć resztę masy tworząc kopiec. Odciętą górę ciasta pokruszyć (oprócz skorupy) i obsypać nim masę. Schłodzić.

Komentarze

Podobne przepisy