To ciacho jest lekkie, wyraziste w smaku i rozpływające się w ustach. Bez wątpienia to najlepszy przepis na kopiec kreta, jakie do tej pory jadłam. Gorąco Was zachęcam do jego wypróbowania.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju lub oliwy
2 jajka
1 szklanka mleka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę :
3 banany
500 ml śmietany kremówki 30%
2 śmietan-fixy (lub zamiennie 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w dwóch łyżkach wody) – ja używam śmietan-fixy
100 gram czekolady może być mleczna lub gorzka- ja użyłam mlecznej
Kopiec kreta z mleczną czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto dokładnie zmieszać aż powstanie jednolita masa
Masę wylewamy na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem tortownice- moja blaszka ma średnice 23 cm
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 35 minut- do suchego patyczka
Delikatnie wydrążamy połowę ciasta za pomocą łyżki tak aby zostały nam około 2 centymetrowe brzegi i nienaruszony spód
Banany obieramy ze skórki, przecinamy wzdłuż na połówki, układamy w wydrążonym cieście i smarujemy sokiem z cytryny aby nie ściemniały
Czekoladę kroimy na drobne kawałki
Kremówkę ubijamy wraz cukrem pudrem i śmietan fixem a następnie mieszamy z pokrojoną czekoladą. Całą masę układamy na bananach tworząc kopiec
Wierzch posypujemy rozkruszonym ciastem lekko dociskając
Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut
Komentarze