1.Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno z 4 łyżkami wody oraz szczyptą soli. Dalej ubijając, dodaj cukier. Następnie dodaj żółtka i ubijaj dalej. Wymieszaj mąkę, proszek budyniowy, 3 łyżki kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki zmieszaj z przygotowaną masą jajeczną. Spód tortownicy (śr. 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę biszkoptową i wyrównaj. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st. C. Piecz ciasto 20-25 minut. Biszkopt pozostaw w formie do przestudzenia na 10 minut, następnie wyjmij i odstaw do całkowitego ostygnięcia. W cieście łyżeczką wydrąż środek w odległości ok. 2 cm od brzegu ciasta i na głębokość ok. 1-1,5 cm. Przełóż wydrążone ciasto do miski i pokrusz. Banany obierz ze skóry, skrop sokiem z cytryny, przekrój na pół wzdłuż długości i wyłóż nimi wydrążony rowek w cieście. Do szklanki wsyp 2 pełne łyżeczki żelatyny, zalej ok. 1/5 szklanki wrzątku, wymieszaj. Ostudź. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Dodaj cukier puder i ostudzoną żelatynę. Wymieszaj łyżką. Czekoladę zetrzyj na tarce, wstaw na 10 minut do lodówki. Następnie dodaj czekoladę do śmietany, wymieszaj delikatnie łyżką. Bitą śmietanę wyłóż na banany formując kopczyk. Bitą śmietanę posyp pokruszonym wcześniej ciastem, delikatnie dociśnij. Ciasto wstaw do lodówki na przynajmniej 1-2 godziny.
Komentarze