Kopiec kreta

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

przepyszne ciasto z bananem i delikatną masą

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek,
    1 szklanka cukru,
    2,5 szklanki mąki,
    3 łyżki kakao
    1 szklanka wody,
    1 szklanka oleju,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    +
    4 banany,
    500 ml śmietany kremówki,
    2 łyżki cukru pudru
    80g czekolady,
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszkiem do pieczenia, kakao przesiać i wymieszać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać żółtka i dalej ubijać,do połączenia się składników. Suche składniki (mąka, kakao proszek do pieczeia), olej i wodę dodawać do ciasta stopniowo, mieszając. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec ok. 40 w temperaturze 180ÂşC (do tzw. suchego patyczka).
  • 2. Z przestudzonego ciasto odciąć górę, zostawiając wyższe boki, wyjąć trochę ciasta ze środka. Ułożyć obrane banany, skropić sokiem z cytryny.
  • 3. Czekoladę zetrzeć na tarce. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.

    Dodać startą czekoladę, wymieszać łyżką ( można dodać żelatynę przygotowaną we wrzątku i przestudzoną dodać do śmietany).
  • 4. Śmietanę przełożyć na banany, uformować kopiec. Odcięte ciasto pokruszyć i przylepić do śmietany.

    Włożyć do lodówki na min 2 godz
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować