Kopiec Agaty

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ulubione ciasto moich znajomych.Idealne do kawy z przyjaciółkami

  • 50 min

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki
    - 4 łyżki kakao
    - szczypta soli
    - 100g masła
    - sok z 1 cytryny
    - pół szklanki cukru
    - łyżeczka sody oczyszczonej
    - 2/3 szklanki maślanki
    - 50g gorzkiej czekolady
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - 600g śmietany 30%
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżeczki żelatyny
    - 4 banany

Kopiec agaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia.
    W misce wymieszać mąkę,sodę,cukier,kakao oraz proszek do pieczenia.
    Dodać maślankę i ostudzone masło.Zmiksować.

    Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Wlać ciasto i piec 40-45 min w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 180°C.Placek zostawić na 20min w wyłączonym piecyku.
    Następnie wystudzić po czym wydrążyć środek.

    Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół, następnie ułożyć je
    w wydrążonym cieście i skropić sokiem z cytryny.
    (Aby nie ściemniały)

    Śmietanę ubić na sztywno z odrobiną soli,
    pod koniec dodać cukier puder.
    Czekoladę zetrzeć na tarce (grube oczka)
    lub pokroić w kostkę i połączyć z kremówką.
    Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody,
    wystudzić i wlać masy śmietanowej delikatnie mieszając.

    Gotowy krem wyłożyć na banany i uformować kopiec.
    Wydrążonym i pokruszonym miąższem z ciasta posypać
    kopczyk i delikatnie docisnąć.
    Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.

Porady

Banany można zastąpić innymi owocami np truskawki lub jagody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy