1.Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia.
W misce wymieszać mąkę,sodę,cukier,kakao oraz proszek do pieczenia.
Dodać maślankę i ostudzone masło.Zmiksować.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto i piec 40-45 min w piekarniku rozgrzanym
do temp. 180°C.Placek zostawić na 20min w wyłączonym piecyku.
Następnie wystudzić po czym wydrążyć środek.
Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół, następnie ułożyć je
w wydrążonym cieście i skropić sokiem z cytryny.
(Aby nie ściemniały)
Śmietanę ubić na sztywno z odrobiną soli,
pod koniec dodać cukier puder.
Czekoladę zetrzeć na tarce (grube oczka)
lub pokroić w kostkę i połączyć z kremówką.
Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody,
wystudzić i wlać masy śmietanowej delikatnie mieszając.
Gotowy krem wyłożyć na banany i uformować kopiec.
Wydrążonym i pokruszonym miąższem z ciasta posypać
kopczyk i delikatnie docisnąć.
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
Porady
Banany można zastąpić innymi owocami np truskawki lub jagody.
Komentarze