"Koperty" z niespodzianką

0 (0 ocen)

Jest to jeden z wielu przepisów mojej babci :)

Składniki:

  • 15 dag masła,
    1 jajko,
    1 łyżka cukru pudru,
    30 dag mąki,
    kwaśna śmietana,
    marmolada morelowa, śliwkowa i jabłkowa,
    szczypta soli,
    tłuszcz do smarowania formy.

"koperty" z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, jajko, cukier, masło zagnieść z solą i śmietaną (tyle, ile się wgniecie) na dość elastyczne ciasto. Rozwałkować je trzy razy - tak jak caisto francuskie - powykrawać prostokąty. Na środku każdego ułożyć trochę marmolady, potem każdy prostokąt złożyć tak jak kopertę listową i upiec w piekarniku na blasze wysmarowanej tłuszcem w temperaturze 180°C przez 20-30 minut. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy