W ramach weekendowego relaksu polecam przygotowanie takich właśnie słodkich kopert. Wyśmienite jabłkowo-klonowe nadzienie jest dopełnione kruchą, a jednocześnie miękką otoczką.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
1 szklanka=250ml
Składniki ciasta:
3 szklanki pszennej
1 szklanka śmietany 18%
250 gram masła
3 łyżki cukru
Składniki masy jabłkowo-klonowej:
2,5 szklanki jabłek startych na tarce o grubych oczkach
kilka łyżek soku z cytryny
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego
syrop klonowy do smaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej+1/4 szklanki wody
Koperty z musem jabłkowo-klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę pszenną przesiej przez sito. Dodaj cukier, masło i dokładnie posiekaj całość nożem. Na końcu dodaj śmietanę i zagnieć całość. Schłodź w zamrażalce około 1 godzinę.
2.Przygotuj farsz: jabłka przełóż do garnka, wsyp sok z cytryny, cynamon i podgrzewaj stale mieszając. Po około 5 minutach od zagotowania wsyp cukier waniliowy i syrop klonowy do smaku. na końcu mąkę ziemniaczaną wymieszaj z ¼ szklanką wody i dodaj do masy jabłkowej. Odstaw do przestudzenia.
3.Ciasto wyjmij z zamrażalnika rozwałkuj na grubość około pół cm. wykrawaj kwadraty, na każdy kładź porcje masy jabłkowo-klonowej. Zwiń w połowie tworząc trójkąty, zlep dokładnie brzegi. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze