Koperty z musem jabłkowo-klonowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

W ramach weekendowego relaksu polecam przygotowanie takich właśnie słodkich kopert. Wyśmienite jabłkowo-klonowe nadzienie jest dopełnione kruchą, a jednocześnie miękką otoczką.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250ml
    Składniki ciasta:
    3 szklanki pszennej
    1 szklanka śmietany 18%
    250 gram masła
    3 łyżki cukru
    Składniki masy jabłkowo-klonowej:
    2,5 szklanki jabłek startych na tarce o grubych oczkach
    kilka łyżek soku z cytryny
    pół łyżeczki cynamonu
    1 łyżka cukru waniliowego
    syrop klonowy do smaku
    1 łyżka mąki ziemniaczanej+1/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placki z jabłkami

Koperty z musem jabłkowo-klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę pszenną przesiej przez sito. Dodaj cukier, masło i dokładnie posiekaj całość nożem. Na końcu dodaj śmietanę i zagnieć całość. Schłodź w zamrażalce około 1 godzinę.
  • 2. Przygotuj farsz: jabłka przełóż do garnka, wsyp sok z cytryny, cynamon i podgrzewaj stale mieszając. Po około 5 minutach od zagotowania wsyp cukier waniliowy i syrop klonowy do smaku. na końcu mąkę ziemniaczaną wymieszaj z ¼ szklanką wody i dodaj do masy jabłkowej. Odstaw do przestudzenia.
  • 3. Ciasto wyjmij z zamrażalnika rozwałkuj na grubość około pół cm. wykrawaj kwadraty, na każdy kładź porcje masy jabłkowo-klonowej. Zwiń w połowie tworząc trójkąty, zlep dokładnie brzegi. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciastka maślane

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować