Koperty z fetą i brokułem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Proste i szybkie danie na lunch lub przekąskę na spotkanie z przyjaciółkami.

  • 40 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (340g)
    opakowanie sera feta (230g)
    brokuł
    dwa ząbki czosnku
    pieprz
    jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Koperty z fetą i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł wrzucić do wrzącej wody i gotować około 15 minut, odcedzić i poczekać aż przestygnie. Przestudzony brokuł wymieszać na masę z fetą i posiekanym czosnkiem. Ja po prostu zagniatam składniki ręką. Ważne, żeby brokuł był miękki - wtedy bez problemu będzie się rozpadał podczas zagniatania. Farsz doprawić pieprzem do smaku.

    Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o wielkości mniej więcej 10x10 cm. Nakładać po dwie duże łyżki farszu na środek kwadratu. Uformować kopertę: dwa naprzeciwległe rogi ciasta zawinąć do środka. Następnie zawinąć pozostałe dwa. Wierzchnią warstwę koperty posmarować jajkiem.

    Koperty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w formie silikonowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-180'C. Piec do momentu, aż wierzchnia warstwa zacznie się rumienić.

Porady

Zazwyczaj gotuję brokuł w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Ciasto francuskie Feta

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować