Koperty z fetą i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł wrzucić do wrzącej wody i gotować około 15 minut, odcedzić i poczekać aż przestygnie. Przestudzony brokuł wymieszać na masę z fetą i posiekanym czosnkiem. Ja po prostu zagniatam składniki ręką. Ważne, żeby brokuł był miękki - wtedy bez problemu będzie się rozpadał podczas zagniatania. Farsz doprawić pieprzem do smaku.
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o wielkości mniej więcej 10x10 cm. Nakładać po dwie duże łyżki farszu na środek kwadratu. Uformować kopertę: dwa naprzeciwległe rogi ciasta zawinąć do środka. Następnie zawinąć pozostałe dwa. Wierzchnią warstwę koperty posmarować jajkiem.
Koperty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w formie silikonowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-180'C. Piec do momentu, aż wierzchnia warstwa zacznie się rumienić.
Porady
Zazwyczaj gotuję brokuł w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru.
Komentarze