Kopertki z kaszą gryczaną i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Uwielbiasz kaszę gryczaną, ale nie masz pomysłu na jej przygotowanie? To jest coś dla Ciebie! :-)

  • 45 min

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
    paczka szpinaku mrożonego (225-250 g)
    kilka ząbków czosnku - wedle uznania, ja dodałam 6
    1 cebula
    tłuszcz do smażenia
    papier ryżowy (farszu wystarczy na jakieś 18-20 sztuk, w zależności od tego ile farszu uda Wam się "upchnąć")
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sajgonki

Kopertki z kaszą gryczaną i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek kroimy drobno, następnie cebulę podsmażamy, do momentu, aż się przyrumieni. Szpinak wrzucamy na patelnię (drugą, nie tą z cebulą;)) i pod przykryciem "podsmażamy", jak już będzie całkowicie rozmrożony, trzymamy dalej na ogniu, przyprawiamy solą i pieprzem, cały czas gotując - do momentu, aż nadmiar wody wyparuje. Następnie do szpinaku dodajemy podsmażoną cebulę, ugotowaną kaszę i drobno pokrojony czosnek. Mieszamy.
    W razie potrzeby całość jeszcze doprawiamy i zawijamy w papier ryżowy (przepis jak to robić znajduje się zazwyczaj na opakowaniu - każdy arkusz papieru należy namoczyć w chłodnej wodzie, położyć na desce i poczekać chwilę, aż zmięknie. Po tym można już zawijać :) ). Gotowe kopertki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz - u mnie olej kokosowy - i podsmażamy chwilę, po obu stronach, tak żeby ładnie się przyrumieniły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Papier ryżowy Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.89 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

To może cię zainteresować