Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Są tak pyszne, że od razu znikają z talerza. Idealne z kubkiem gorącej herbaty lub filiżanką kawy.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
30 dag zmielonego białego sera ( u mnie chudy )
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
dowolna twarda marmolada ( około pół szklanki )
mąka pszenna do posypania stolnicy
Kopertki serowe z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podane składniki przekładamy do miski.
2.Następnie zagniatamy mięciutkie ciasto.
3.Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wycinamy kwadraty o boku około 6-7 cm.Na środek każdego kwadratu nakładamy trochę marmolady,unosimy cztery rogi do góry i zlepiamy.
4.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 minut,w temperaturze 180 stopni,do zrumienia.
Komentarze