Koperkowo – tymiankowa dorada

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min

Cały czas się zastanawiam, dlaczego dopiero teraz zrobiłam tak pyszną rybę, jaką jest dorada. Białe, soczyste mięso. Po prostu pycha. Fakt ma trochę ości, ale jak umiejętne się za nią zabrać to nie jest tak źle. Palce lizać.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 szt. dorady
    pęczek koperku
    kilka gałązek tymianku
    4 palsterki cytryny
    12 plasterków masła / na szerokość noża /
    sól
    pieprz
    1 papryka ramiro
    2 szalotki
    oliwa z oliwek

Koperkowo – tymiankowa dorada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Koperkowo – tymiankowa dorada 1. Rybę należy oskrobać, jeżeli jest taka potrzeba wypatroszyć. Następnie, myjemy, solimy i oprószamy pieprzem. Koperek dzielimy na dwie części, do każdej dodajemy kilka gałązek tymianku. Do środka ryby, wkładamy jeden plasterek cytryny, jedną część koperkowo – tymiankowej zieleniny i kolejny plasterek cytryny. Z każdej strony ryby robimy 3 ukośne nacięcia, w które wkładamy przygotowane masło. Tak samo postępujemy z drugą rybą. Wkładamy do lodówki na około 60 minut.
  • 2. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Układamy rybę na papierze do pieczenia. Obok kładziemy kawałki papryki i szalotki, oprószamy solą. Całość skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy 25 minut. Gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy