Koperkowe risotto z bobem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Risotto można przygotowywać na wiele sposobów. Ja przygotowałam je z bobem i dużą ilością koperku. Wyszło lekko, świeżo i pysznie, polecam.

  • 40 min

Składniki:


  • ryż do risotto 150g,
    mleko sojowe lub zwykłe 650ml,
    2 łyżki masła,
    bób 300g,
    lubczyk 1/2 łyżeczki,
    papryka słodka 1/3 łyżeczki,
    szczypta czosnku w proszku,
    1/2 pęczka koperku,
    sól,
    pieprz,
    do podania pomidory

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Koperkowe risotto z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Koperkowe risotto z bobem 1. Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i obieramy ze skorupek. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy ryż i chwilkę go smażymy, aż ziarna staną się szkliste tzn. pokryją się rozpuszczonym masłem.
  • Koperkowe risotto z bobem 2. Wówczas zalewamy go chochlą mleka tak, aby zakrył ryż cienką warstwą, smażymy co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion znowu dolewamy chochlę mleka. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż stanie się miękki.
  • Koperkowe risotto z bobem 3. W między czasie ryż doprawiamy solą, pieprze, czosnkiem, lubczykiem i słodką papryką do smaku.
  • Koperkowe risotto z bobem 4. Gdy ryż będzie gotowy zdejmujemy go z ognia i łączymy z bobem i posiekanym koperkiem. Od razu podajemy. Świetnie smakuje ze świeżymi pomidorami. Życzę smacznego ;)

Porady

Dzięki dodatkowi mleku risotto jest delikatniejsze. Jeśli nie lubimy mleka to można użyć bulionu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować