Koperkowe pulpety

0 (0 ocen)

  • 45 min

Doskonałe na obiad dla całej rodziny. Warto je przygotować.

  • 45 min

Składniki:

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej,
    1 cebula,
    1/2 pęczka koperku,
    1 jajko,
    2 łyżki bułki tartej,
    1 litr wody,
    1 łyżka mąki,
    1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
    1,5 łyżki śmietany 18%,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia.

Koperkowe pulpety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso razem z cebulą mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, sól, pieprz oraz drobno posiekany koperek. Łączymy wszystkie składniki. Z masy formujemy okrągłe klopsiki.
  • 2. Pulpety obsmażamy z dwóch stron na oleju. Następnie przekładamy je do garnka. Wodę mieszamy z mąką i papryką. Wlewamy do pulpetów. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy