Na placki:
- ok. 0,5 kg ziemniaków;
- 1 jajko;
- cebula;
- 2 łyżki mąki;
- sól, pieprz;
- koperek suszony lub świeży;
- majeranek, bazylia itp. różne zioła;
- pół łyżeczki proszku do pieczenia;
Na sos:
- 40 dag filetu z kurczaka;
- 1 duża cebula;
- 1 duża marchew;
- 1 duża pietruszka;
- pół papryki;
- kilka łyżek kukurydzy;
- kostka rosołowa;
- 2 łyżki przecieru pomidorowego;
- sól, pieprz;
- koperek;
- ostra papryka w proszku lub odrobina chlili;
- olej do smażenia;
- 1 szkl. goracej wody.
Koperkowe placki ziemniaczane z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Zetrzeć również cebulę. Dodać pozostale skladniki na placki. Jeśli masa będzie za rzadka, dodać więcej mąki. Placki mają być delikatne.
2.Filet z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić. W kostke pokroić także cebulę i paprykę. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce.
3.Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i kurczaka - przysmażyć. Dorzucić do mięsa starte warzywa i paprykę. Smażyć chwilkę a nastepnie podlać przygotowaną zalewą i dusić do miękkości warzyw.
4.Zalewa: w szklance goracej wody rozpuścić rosołek, dodać przecier pomidorowy, koperek. Zalać smażące się warzywa z mięsem.
5.Na końcu dodac kukurydzę z puszki wedle uznania. Doprawić danie i ostatecznie dolac troszkę wody, gdy sos będzie za gęsty.
6.Usmażyć na oleju duże placki na całą patelnię. Gorace wykladać na talerz. Na połowę placka wyłożyć sos, przykryć drugą połówką. Na wierzchu rozprowadzić trochę sosu i posypać koperkiem.
Komentarze