Koperkowe kluski z mięsem wieprzowym w sosie cebulowo - pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Świetne danie obiadowe , doskonałe na spotkanie w gronie rodziny czy znajomych .

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sos ze schabu :
    6 plastrów schabu wieprzowego surowego
    3 cebule
    2 marchewki
    250 g. pieczarek
    3 łyżki kukurydzy konserwowym
    1 mała cukinia
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju
    2 łyżki masła
    2 szklanki bulionu warzywnego
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    2 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżka przyprawy do mięs
    2 szczypty Harissy
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    sól i pieprz do smaku
    Kluski koperkowe:
    700 g. ugotowanych ziemniaków
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka posiekanego koperku - u mnie suszony
    2 szczypty soli
    1 jajko
    mąka pszenna
    wrząca woda z dodatkiem soli i oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Sosy

Koperkowe kluski z mięsem wieprzowym w sosie cebulowo - pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Koperkowe kluski z mięsem wieprzowym w sosie cebulowo - pomidorowym 1. Warzywa obieram , myję , osuszam . Na rozgrzanym oleju podsmażam na rumiano pokrojony w paski schab , posypuje przyprawą do mięs , pokrojoną w kostkę cebulą , podsmażam , dodaję pokrojoną w plasterki marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek , podsmażam , dodaję listki laurowe , ziele angielskie , zalewam bulionem , duszę . Na maśle podsmażam pokrojone w pół plasterki pieczarki , dodaje do mięsa z dodatkami , duszę . Dodaję pokrojoną w pół plasterki cukinię , kukurydzę , przecier , doprawiam harissą , czubrycą , solą i pieprzem , duszę ok . 5 minut , odstawiam .
  • Koperkowe kluski z mięsem wieprzowym w sosie cebulowo - pomidorowym 2. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaję mąkę ziemniaczaną , jajko , koperek , sól , zagniatam ciasto . Z masy formuje kulki z wgięciem w środku , układam na solnicy podsypanej mąką pszennej , gotuje ok. 2-3 minuty , wyjmuję na na talerze łyżką cedzakową . Kluseczki podaje z sosem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Koper Przecier pomidorowy Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować