Koperkowe kluski z mięsem wieprzowym w sosie cebulowo - pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieram , myję , osuszam . Na rozgrzanym oleju podsmażam na rumiano pokrojony w paski schab , posypuje przyprawą do mięs , pokrojoną w kostkę cebulą , podsmażam , dodaję pokrojoną w plasterki marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek , podsmażam , dodaję listki laurowe , ziele angielskie , zalewam bulionem , duszę . Na maśle podsmażam pokrojone w pół plasterki pieczarki , dodaje do mięsa z dodatkami , duszę . Dodaję pokrojoną w pół plasterki cukinię , kukurydzę , przecier , doprawiam harissą , czubrycą , solą i pieprzem , duszę ok . 5 minut , odstawiam .
2.Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaję mąkę ziemniaczaną , jajko , koperek , sól , zagniatam ciasto . Z masy formuje kulki z wgięciem w środku , układam na solnicy podsypanej mąką pszennej , gotuje ok. 2-3 minuty , wyjmuję na na talerze łyżką cedzakową . Kluseczki podaje z sosem .
Komentarze