Koperkowa zupa z kluseczkami

5 (157 ocen)

  • 60 min

Smaczna,niedroga i szybka w wykonaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 skrzydełko kurczaka
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 szklanka śmietany 12 %
    sól,pieprz
    2 łyżki posiekanego koperku( suszonego,świeżego lub mrożonego)
    kluseczki:
    1 mała cebula
    2 łyżki oleju
    1 jajko
    3 łyżki kaszy manny
    około 4-5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka posiekanego koperku(suszonego,mrożonego,świeżego)
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa koperkowa Kluski

Koperkowa zupa z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełko umyć ,dać do garnka ,zalać zimną wodą i gotować do miękkości.Wywar przecedzić i dać z powrotem do garnka.
  • 2. Marchewkę i pietruszkę obrać ,umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach ,dać do przecedzonego wywaru i ugotować do miękkości.
  • 3. Cebulę obrać,umyć i drobno pokroić,usmażyć na oleju,lekko przestudzić.
  • Ciasto na kluseczki. 4. Do miski wbić jajko,dodać szczyptę soli,pieprzu,kaszę mannę,usmażoną cebulę,koperek i wymieszać dosypując po trochę mąki pszennej.Zagnieść mięciutkie ciasto.
  • Kluseczki koperkowe. 5. Odrywać małe kawałeczki ciasta i toczyć wałeczki,które wrzucamy do gotującego się wywaru.
  • Zupa koperkowa. 6. Gotujemy do miękkości kluseczek.Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i koperek,przyprawiamy solą i pieprzem,zagotowujemy.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kasza manna Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować