Koperkowa pasta z zielonego groszku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Mocno zielona, warzywna pasta na bazie zielonego groszku, świeżego koperku, z aromatem czosnku i orzeszków. Idealna do kanapek, świetna jako imprezowa przekąska podana na krakersach ale równie doskonale smakuje z ciepłymi grzankami.

  • 40 min

Składniki:

  • 300g mrożonego zielonego groszku
    2 pęczki koperku
    2 ząbki czosnku
    75g niesolonych orzeszków ziemnych
    5 łyżek oliwy
    2 łyżki majonezu
    sól
    świeżo zmielony pieprz

Koperkowa pasta z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1y4ukrm 1. Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  • image-1b9qro1 2. Koperek posiekać a czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  • image-0nqhred 3. Koperek, czosnek, orzeszki i oliwę przełożyć do blendera zmiksować
    do postaci pasty. Następnie dodać ugotowany groszek, majonez i dalej miksować aż do uzyskania jednolitej pasty. Na samym końcu doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • image-15lmlks 4. Podawać na pieczywie.

Komentarze

Podobne przepisy