Koperek na zimę z solą

4.48 (176 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Teraz właśnie koperek jest najbardziej dorodny aromatyczny i pachnący. Warto więc przygotować jego zapas na zimę. Zawsze koperek mroziłam, tym razem postanowiłam wykorzystać najstarszy naturalny konserwant jakim jest wydobywana w kopalniach soli sól kamienna niejodowana. Tak przygotowany koperek można przechowywać nawet do roku czasu!

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • świeży zielony koperek
    sól niejodowana kamienna do przetworów
Wystaw ocenę:

4.48 (176 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Koperek na zimę z solą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Koperek dokładnie umyć i rozłożyć na ściereczce bądź ręczniku papierowym aby dokładnie wysechł. Koperek obrać z grubych łodyg i dokładnie siekać bardzo ostrym nożem (jeżeli nóż będzie tępy łodyżki będą zmiażdżone i stracimy dużo aromatu) lub nożycami do ziół. Małe słoiczki wyparzyć i dokładnie osuszyć. Do słoiczka włożyć warstwę koperku i ugnieść go drewnianym tłuczkiem, posypać dość grubą warstwą soli, następnie położyć znów warstwę koperku, ugnieść i posypać solą. Układać warstwy koperku na przemian z solą, do samej góry słoiczka. Ostatnią warstwą ma być sól. Przechowywać w chłodnym miejscu, można w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować