Kopa pszczyńska

  • wyświetlono: 3785 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kopa to deser z dziada pradziada śląski. Gościł głównie na weselach i komuniach. Nazwa Kopa to wskazówka ze deser powinien dawać… kopa :)

PolskaGotuje
  • 4 porcje
  • Łatwy

Składniki

- Biszkopt: 1 sztuka
- orzechy drobno posiekane: 50 gramów
- migdały drobno posiekane: 50 gramów
- rodzynki: 10 gramów
- brzoskwinie, ananas, kokos: 100 gramów
- Kremówka: śmietana kremowa 30% lub 36%: 500 mililitrów
- wódka lub krupnik lub rum: 150 mililitrów

Sposób przygotowania przepisu:

Kopa pszczyńska

  • 1. Ananasa i brzoskwinie pokroić w kosteczkę, rodzynki sparzyć wodą, odcedzić, zostawić do wychłodzenia. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić drobno, orzechy też posiekać.
  • 2. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno.
  • 3. Biszkopt można upiec wcześniej lub kupić gotowy. Biszkopt pokruszyć do miski, dodać bakalie, owoce, kokos, wymieszac. Wlać alkohol i dodać 2 łyżki ubitej smietanki. Wszystko razem wymieszac.
  • Kopa pszczyńska4. Uformować kule z masy, reszte śmietanki przełożyć do szprycy i udekorować nasze kule.
    Jeśli deser miałyby jeść dzieci alkohol zastąpić sokiem z ananasa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kuchnia polskaregionalne_dania

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżówka kaszubska

Dodane przez: PolskaGotuje

Drożdżówka kaszubska

Kuch na młodzach czyli drożdżówka...

Tort z dyni i ryżu

Dodane przez: PolskaGotuje

Tort z dyni i ryżu

Kiedyś bardzo popularny na Śląsku...

zista, czyli ucierane ciasto cytrynowe

Dodane przez: PolskaGotuje

Zista czyli ucierana babka o smaku cytrynowym

Tradycyjnym śląskim wypiekiem jest...

Mus czekoladowy z chili tylko na święto czekolady

Dodane przez: blog_magicznezyciemarty

Mus czekoladowy z chili tylko na święto czekolady

Takie święto trzeba uczcić i bez...

image-0n3yt75

Dodane przez: Monika Matysiak

Deser snikers

Ten deser daje takiego kopa, że...

Kołocz śląski z serem

Dodane przez: PolskaGotuje

Kołocz śląski z serem

Kołocz, nie kołacz, czy ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE