Kopa pszczyńska

4.48 (191 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kopa to deser z dziada pradziada śląski. Gościł głównie na weselach i komuniach. Nazwa Kopa to wskazówka ze deser powinien dawać… kopa :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Biszkopt: 1 sztuka
    - orzechy drobno posiekane: 50 gramów
    - migdały drobno posiekane: 50 gramów
    - rodzynki: 10 gramów
    - brzoskwinie, ananas, kokos: 100 gramów
    - Kremówka: śmietana kremowa 30% lub 36%: 500 mililitrów
    - wódka lub krupnik lub rum: 150 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.48 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kopa pszczyńska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ananasa i brzoskwinie pokroić w kosteczkę, rodzynki sparzyć wodą, odcedzić, zostawić do wychłodzenia. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić drobno, orzechy też posiekać.
  • 2. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno.
  • 3. Biszkopt można upiec wcześniej lub kupić gotowy. Biszkopt pokruszyć do miski, dodać bakalie, owoce, kokos, wymieszac. Wlać alkohol i dodać 2 łyżki ubitej smietanki. Wszystko razem wymieszac.
  • Kopa pszczyńska 4. Uformować kule z masy, reszte śmietanki przełożyć do szprycy i udekorować nasze kule.
    Jeśli deser miałyby jeść dzieci alkohol zastąpić sokiem z ananasa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować