Konserwowe mini kolbki

4.47 (157 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam kukurydzę a tą mogę się cieszyć cały rok.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg młodziutkich kolbek kukurydzy
    2 główki czosnku
    2 marchewki
    pieprz w ziarenkach
    ziele angielskie
    liście laurowe
    gorczyca
    sól
    cukier
    łodygi kopru z kwiatem
    ocet
    woda
Wystaw ocenę:

4.47 (157 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Konserwowe mini kolbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na spód słoików 0,5 lub 0,7 l wkładamy po łodydze kopru, następnie ciasno wkładamy kukurydzę.
    Marchewkę kroimy w słupki i wkładamy pomiędzy kukurydzę.
    Do każdego słoika wrzucamy po 1 liściu laurowym, 3-4 kulki ziela angielskiego, kilkanaście kulek gorczycy i kilkanaście kulek pieprzu (ma być ostre) oraz po dwa duże ząbki czosnku. Dodatkowo na każdy słoik dajemy po łyżeczce soli i po pół łyżeczki cukru.
  • 2. Na 5 szklanek wody dodajemy 1 szklankę octu. Zalewamy słoiki i zakręcamy. Pasteryzujemy 10-15 minut. Wyciągamy z garnka układamy do góry nogami i zostawiamy do wystygnięcia.

Porady

Idealne do grilla, sałatek czy jako zakąska do mocnych trunków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Koper Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować