Konserwowe mini kolbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na spód słoików 0,5 lub 0,7 l wkładamy po łodydze kopru, następnie ciasno wkładamy kukurydzę.
Marchewkę kroimy w słupki i wkładamy pomiędzy kukurydzę.
Do każdego słoika wrzucamy po 1 liściu laurowym, 3-4 kulki ziela angielskiego, kilkanaście kulek gorczycy i kilkanaście kulek pieprzu (ma być ostre) oraz po dwa duże ząbki czosnku. Dodatkowo na każdy słoik dajemy po łyżeczce soli i po pół łyżeczki cukru.
2.Na 5 szklanek wody dodajemy 1 szklankę octu. Zalewamy słoiki i zakręcamy. Pasteryzujemy 10-15 minut. Wyciągamy z garnka układamy do góry nogami i zostawiamy do wystygnięcia.
Porady
Idealne do grilla, sałatek czy jako zakąska do mocnych trunków.
Komentarze