Konserwa z szynki w słoiku

  • wyświetlono: 7781 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Bardzo prosta w przygotowaniu konserwa, bardzo smaczna, polecam.

Czarek
  • 4 porcje
  • 3000min
  • Łatwy

Składniki

surowiec:

szynka wieprzowa 90 dag
100 ml zimnej wody

peklowanie na sucho:

peklosól 13 g
cukier 2 g

przyprawy suche do farszu:

czosnek granulowany 1 mała łyżeczka
pieprz biały 1,0 g/kg
gałka muszkatołowa 0,1 g/kg
kolendra 0,1 g/kg

Sposób przygotowania przepisu:

Konserwa z szynki w słoiku

  • 1. Mięso z szynki kroimy w kostkę około 4 cm/4 cm, dodajemy peklosól i wcieramy ją w mięso. Misę z mięsem przykrywamy folią i wstawiamy ją do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach musimy wyrobić mięso w celu by mięso wchłonęło lepiej peklosól. Po okresie 48 godzin, połowę mięsa przepuszczamy przez sitko 8 mm. Dodajemy czosnek, gałkę muszkatołową, kolendrę i pieprz. Wyrabiamy farsz około 30 minut, podczas wyrabiania dodajemy stopniowo zimną wodę (100 ml). Farsz musi być bardzo kleisty. Tak wyrobiony farsz wkładamy do wyparzonych słoiczków ścisło pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5-3 cm. Wlewamy na wierzch po 2 łyżki zimnej wody, zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy 40 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza.

Porady

Jeżeli chcemy konserwy słoikowe przechowywać bez lodówki, w temperaturze pokojowej, musimy je poddać procesowi tyndalizacji.
Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut

Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szynka_w_słoikukonserwowa_szynkakonserwy_w_słoiku

Komentarze

Podobne przepisy

Szynka pieczona w rękawie

Dodane przez: ewaeu

Szynka pieczona w rękawie

Pyszna , tak można powiedzieć...

Szynka pieczona w glazurze

Dodane przez: Jola1977-1977

Szynka pieczona w glazurze

Zapach tak przygotowanej i pieczonej...

mielonka

Dodane przez: Ika 1961

Mielonka w słoikach robiona w parowarze

Pyszne domowe konserwy, gotowane...

Szynka z fileta

Dodane przez: Joanna Kryla

Szynka z fileta

Wiadomo, że dziś o dobrą wędlinę...

Szynka wieprzowa w ziołach, parzona.

Dodane przez: weronika63

Szynka wieprzowa w ziołach, parzona

Parzona, delikatna wieprzowa szynka,...

image-09bd5yh

Dodane przez: zrobtosmacznie

SZYNKA WIEPRZOWA Z SZYNKOWARA

Nie ma chyba nic lepszego na śniadaniowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE