AROMATYCZNA KAPUSTA w OLIWIE do SŁOIKÓW (VERZA all'OLIO)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

W taki sposób Włosi konserwuja kapustę. Jest bardzo smaczna, chrupiąca, lekko octowa, delikatnie pachnąca korzennymi przyprawami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej lub włoskiej (ok. 1 kg)
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    parę goździków
    parę kulek jałowca
    1 łyżeczka pieprzu (w ziarenkach)
    50 g soli
    1 l wody
    1 litr octu (najlepiej białego winnego)
    oliwa z oliwek lub ewentualnie olej roślinny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Aromatyczna kapusta w oliwie do słoików (verza all'olio) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i kapustę umyć i drobno poszatkować.
  • 2. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać czosnek i wrzucić wszystkie przyprawy. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić pokrojoną kapuste i cebulę, a następnie gotować przez ok. 8-10 min.
  • 3. Ugotowaną kapustę odcedzić i osuszyć (najlepiej na bawelnianj ściereczce), usunąć przyprawy.
  • 4. Przełożyć kapustę do wysterylizowanych słoiczków i zalać oliwą. Poczekać ok. 5 min., aż oliwa trochę ścieknie i uzupełnić poziom. Dokładnie zakręcić.
  • 5. W dużym garnku wyścielić dno ściereczką bawełnianą, ułożyc zakręcone słoiki, wlać wodę (tak, aby sięgała do ok. polowy wysokości słoiczków) i gotować przez ok. 30 min. od momentu kiedy zacznie wrzeć woda.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kapusta włoska

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować