W taki sposób Włosi konserwuja kapustę. Jest bardzo smaczna, chrupiąca, lekko octowa, delikatnie pachnąca korzennymi przyprawami.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Składniki:
1 główka kapusty białej lub włoskiej (ok. 1 kg)
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
parę goździków
parę kulek jałowca
1 łyżeczka pieprzu (w ziarenkach)
50 g soli
1 l wody
1 litr octu (najlepiej białego winnego)
oliwa z oliwek lub ewentualnie olej roślinny
Aromatyczna kapusta w oliwie do słoików (verza all'olio) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i kapustę umyć i drobno poszatkować.
2.Do garnka wlać wodę, ocet, dodać czosnek i wrzucić wszystkie przyprawy. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić pokrojoną kapuste i cebulę, a następnie gotować przez ok. 8-10 min.
3.Ugotowaną kapustę odcedzić i osuszyć (najlepiej na bawelnianj ściereczce), usunąć przyprawy.
4.Przełożyć kapustę do wysterylizowanych słoiczków i zalać oliwą. Poczekać ok. 5 min., aż oliwa trochę ścieknie i uzupełnić poziom. Dokładnie zakręcić.
5.W dużym garnku wyścielić dno ściereczką bawełnianą, ułożyc zakręcone słoiki, wlać wodę (tak, aby sięgała do ok. polowy wysokości słoiczków) i gotować przez ok. 30 min. od momentu kiedy zacznie wrzeć woda.
Komentarze