Konkret na ruszcie, czyli boczek i karkówka z grilla

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Obie propozycje to prawdziwy konkret dla fanów mięsa z rusztu.
Są aromatyczne, soczyste i przede wszystkim bardzo smaczne.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Boczek:

    1-1,5kg boczku surowego w kawałku

    marynata:
    Kilka łyżek Keczupu
    2 łyżeczki musztardy
    3 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki pieprzu białego
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki ostrej

    Karkówka:

    1kg karkówki

    Marynata:
    Kilka łyżek Keczupu
    2 łyżeczki musztardy
    kilka łyżek oleju
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu białego
    1 łyżeczka papryki ostrej
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka papryki ostrej
    kilka ząbków czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Karkówka pieczona

Konkret na ruszcie, czyli boczek i karkówka z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w cienkie plastry. Wszystkie składniki na marynatę włożyć do miski i dobrze wymieszać. Wkładać po jednym plastrze boczku dokładnie obtaczając w marynacie. Przykryć i wstawić na noc do lodówki.
  • 2. Karkówkę pokroić na plastry grubości 1-1,5 cm.
    Wszystkie składniki na marynatę wymieszać w misce, karkówkę obtoczyć pojedynczo dokładnie w marynacie, przykryć i zostawić na noc w lodówce.
  • 3. Mięso grillujemy nie na bezpośrednim ogniu, żeby dobrze się ugrillowało, a nie spaliło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Karkówka wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować