Konfitury rabarbarowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Moje pierwsze w życiu konfitury - smak rewelacyjny!

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
    1 szklanka cukru trzcinowego

Konfitury rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar kroimy na małe kawałki, wkładamy do rondla, zasypujemy cukrem trzcinowym i odstawiamy co najmniej na godzinę, aby rabarbar puścił sok.
  • 2. Podgrzewamy rabarbar w rondlu, mieszając, aby się nie przypalił. Gdy zmięknie, możemy go zmiksować blenderem.
  • 3. Gorącą konfiturę wlewamy do wyparzonych słoików, które zakręcamy i ustawiamy dnem do góry. Gdy wieczko zrobi się wklęśnięte, to znaczy, że konfitura jest odpowiednio zabezpieczona.

Porady

Dodałam mniejszą ilosć cukru niż podają inne przepisy, ponieważ lubię konfitury mniej słodkie, kwaskowe. Być może konfitura jest przez to mniej trwała i należy ją szybciej zużyć - swoją robiłam z myślą o wykorzystaniu w najbliższych tygodniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy