konfitura z zielonych pomidorów

4.5 (200 ocen)

  • 24 godz.

To moje słodkie wspomnienie z dzieciństwa. W moim domu tą konfiturę robiło się co roku pod koniec lata. Zielone pomidory smażone w cukrze o mocnym pomarańczowym aromacie z delikatnie korzenną nutą są doskonałym dodatkiem do świeżo upieczonej chałki, białego sera czy jako dodatek do ciasteczek.

  • 24 godz.

Składniki:

  • 1 kg zielonych pomidorów
    skórki z mniej – więcej 4 pomarańczy
    1 szklanka cukru
    czubata łyżka goździków
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Konfitury

Konfitura z zielonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skórki z pomarańczy należy wymoczyć przynajmniej przez 12 godzin. Następnie kilkakrotnie obgotować w wodzie, zmieniając ją za każdym razem i usunąć albedo (biały miąższ po wewnętrznej stronie). Pokroić na cieniutkie paseczki. Dusić pod przykryciem w niewielkiej ilości wody. Następnie dodać cukier i gotować skórki w gęstym syropie.
  • 2. Pomidory pokroić w ósemki i usunąć gniazda nasienne, dusić z goździkami podlewając na samym początku niewielką ilością wody. Pod koniec wymieszać owoce ze sobą w jednym naczyniu (spróbować i ew. dosypać więcej cukru).
  • 3. Przełożyć do słoików i dokładnie zamknąć.
    Konfitury powinny być słodkie i z przewagą pomidorów, o wyczuwalnym aromacie goździków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Goździki Pomarańcze Zielone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować