Konfitura z zielonych pomidorów

4.5 (146 ocen)

  • Łatwy

Ja ją uwielbiam. W żadnym razie nie przypomina smaku pomidorów, co więcej: w ogóle nie przypomina żadnego smaku:) I chyba to właśnie jej urok.

  • Łatwy

Składniki:


  • - zielone pomidory: 1 kilogram
    - cukier: 1 kilogram
    - cytryna: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Konfitury

Konfitura z zielonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory kroimy na pół, wyciągamy gniazda nasienne i układamy w garnku. Zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Odsączamy i kroimy na drobną kosteczkę.
    Cukier rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Cytryny kroimy w plasterki, wrzucamy do syropu i gotujemy razem 10 minut. Wyciągamy cytryny, wrzucamy pomidory i gdy syrop ponownie się zagotuje, wyłączamy ogień, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 12 godzin (np. na noc). Rano zagotowujemy na maleńkim ogniu i tuż po ukazaniu się pierwszych bąbelków wyłączamy. Po upłynięciu pół godziny czynność powtarzamy i robimy tak dotąd, aż pomidory będą szkliste, a konfitura po wystygnięciu gęsta (około 8-10 razy). Gorącą przekładamy do słoików, zakręcamy, ustawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
    Ja w tym roku przed umieszczeniem konfitury w słoikach zmiksowałam ją - polecam! jest idealnie gładka, przezroczysta i bursztynowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować