Konfitura z węgierek i cynamonu

  • wyświetlono: 1418 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wspaniała, klasyczna konfitura, idealna do przekładania pierników.

IMG_20181227_123213_867
  • 60min

Składniki

2 kg dojrzałych śliwek
4 laski cynamonu
szklanka cukru
1 łyżka żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Konfitura z węgierek i cynamonu

  • 1. Śliwki dokładnie myjemy, usuwamy pestki i wrzucamy do garnka.
    Dodajemy cukier i laski cynamonu.

    Gotujemy na maleńkim ogniu aż owoce zaczną się rozpadać.
    Następnie wyłączamy i pozostawiamy na kilka godzin, by wszystkie smaki się dobrze połączyły.

    Słoiki myjemy, wyparzamy.

    Wyciągamy laski cynamonu, miksujemy, doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody i wlewamy do słoików. Mocno zakręcamy, stawiamy na zakrętce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babciŚliwkicynamoncukierwęgierki

Komentarze

Podobne przepisy

dżem z dyni i pomarańczy

Dodane przez: duszek

DŻEM Z DYNI I POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM

Macie jeszcze dynie? Postanowiłam...

Brzoskwiniowa konfitura z lionką i cynamonem

Dodane przez: Gregorhspeed

Brzoskwiniowa konfitura z lionką i cynamonem

Była dostawa wiejskich brzoskwiń...

salsa owocowa

Dodane przez: Magda_Z

Konfitura z nektarynek i jagód

Pyszna konfitura z kawałkami owoców....

Nutella z śliwek węgierek

Dodane przez: pkhorzyk118

Nutella z śliwek węgierek

Za nutellą przepadają moje dzieciaki...

dżem rabarbarowy z pomarańczą, imbiem i cynamonem

Dodane przez: ginger

Dżem rabarbarowy z pomarańczą, imbirem i...

Prosty w wykonaniu, ale wykwintny...

powidła z węgierek

Dodane przez: Konto nieaktywne

Powidła z węgierek

Smaczne do naleśników kanapek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE