Konfitura z porzeczek i żurawiny

0 (0 ocen)

  • 45 min

Niskosłodzona, kwaskowa, niezwykle zdrowa! ;)

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g czarnej porzeczki
    500 g czerwonej porzeczki
    szklanka suszonej żurawiny
    szklanka brązowego cukru
    4 łyżki domowej pektyny

Konfitura z porzeczek i żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przebrane i umyte owoce wsypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i na niewielkim ogniu dusimy przez piętnaście minut.
    Następnie dodajemy żurawinę oraz pektynę i dokładnie mieszamy.

    Wyparzone słoiki napełniamy konfiturą i mocno zakręcamy.
    Pasteryzujemy dziesięć minut od momentu zagotowania.

Porady

Domowa pektyna z jabłek Składniki: 1 kg szarej renety (lub innych bardzo kwaśnych jabłek) 1 szklanka wody gaza Przygotowanie: Jabłka dokładnie myjemy i kroimy w kostkę (razem ze skórką i nasionami). Wrzucamy do garnka o grubym dnie i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez dwie godziny, co jakiś czas mieszając. Następnie przecedzamy pektynę przez gazę, dokładnie odciskając. Gotową pektynę przekładamy do słoika i zużywamy w przeciągu tygodnia do zrobienia przetworów. 

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy