Konfitura z pomarańczy i jabłek

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy byłam w Anglii, tak zasmakowała mi gotowa konfitura, że po powrocie postanowiłam spróbować zrobić ją sama i powtórzyć jej wspaniały smak. Udało się.

Składniki:

  • ● 1,5 kg pomarańczy
    ● 1 kg jabłek
    ● 250 g gorzkiej czekolady
    ● 1 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Konfitura z pomarańczy i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte jabłka kroimy w ćwiartki
    (nie obieramy). Zalewamy
    90 ml wody, zagotowujemy i dusimy
    na małym ogniu 40 minut,
    od czasu do czasu mieszając.
    Przekładamy na sito wyłożone
    gazą i odstawiamy, aby sok całkowicie
    skapał. Sparzamy dwie pomarańcze i kroimy w plasterki.
    Z pozostałych pomarańczy
    wyciskamy sok, a łyżką
    wyjmujemy miąższ.
  • 2. Do rondla wlewamy
    50 ml soku z jabłek,
    sok z pomarańczy,
    wsypujemy cukier
    i zagotowujemy. Dodajemy
    jabłka, miąższ
    z pomarańczy oraz
    połamaną w kawałki
    czekoladę. Gotujemy
    ok. 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania
    wkładamy plasterki pomarańczy.
    Gorącą konfiturę przekładamy
    do słoików.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jabłka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować