Gdy byłam w Anglii, tak zasmakowała mi gotowa konfitura, że po powrocie postanowiłam spróbować zrobić ją sama i powtórzyć jej wspaniały smak. Udało się.
Składniki:
● 1,5 kg pomarańczy
● 1 kg jabłek
● 250 g gorzkiej czekolady
● 1 kg cukru
Konfitura z pomarańczy i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte jabłka kroimy w ćwiartki
(nie obieramy). Zalewamy
90 ml wody, zagotowujemy i dusimy
na małym ogniu 40 minut,
od czasu do czasu mieszając.
Przekładamy na sito wyłożone
gazą i odstawiamy, aby sok całkowicie
skapał. Sparzamy dwie pomarańcze i kroimy w plasterki.
Z pozostałych pomarańczy
wyciskamy sok, a łyżką
wyjmujemy miąższ.
2.Do rondla wlewamy
50 ml soku z jabłek,
sok z pomarańczy,
wsypujemy cukier
i zagotowujemy. Dodajemy
jabłka, miąższ
z pomarańczy oraz
połamaną w kawałki
czekoladę. Gotujemy
ok. 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania
wkładamy plasterki pomarańczy.
Gorącą konfiturę przekładamy
do słoików.
Komentarze