Mój nowy manicure zainspirował mnie do zrobienia marmolady z pomarańczy :)
Składniki:
Składniki:
5 - 6 dużych pomarańczy
ok. 400 ml wody
ok. 400 g cukru
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
plasterek świeżego imbiru
skórka z otartej pomarańczy
Konfitura z pomarańczy i imbiru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcze dokładnie szorujemy pod gorącą wodą. Ocieramy skórkę z 1 pomarańczy. Resztę owoców obieramy i pozbawiamy białej skórki, owoce dzielimy na mniejsze cząstki, pozbywamy się pestek.
2.Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier, cynamon, kardamon oraz tarty imbir. Gotujemy na małym ogniu mniej więcej godzinę, aż marmolada zacznie gęstnieć. Przed końcem gotowania dodać skórkę pomarańczy. Przekładamy do słoików, kiedy konfitura jest gorąca.
Komentarze