Konfitura z płatków róży

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Szlachetna konfitura ze staropolskiego przepisu. będzie idealna jako nadzienie do pączków:) warto się pomęczyć z ucieraniem:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Płatki róży jadalnej- właściwie każda dzika róża ,która pachnie
    dwa razy tyle cukru co waga płatków róży
    sok z jednej cytryny

Konfitura z płatków róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z przebranych płatków poucinać białą gorzką końcówkę (z każdego z osobna) , zważyć. dodać dwa razy tyle cukru ile ważyły płatki, przełożyć do makutry, skropić sokiem z jednej cytryny, ucierać około 1,5 godziny w tradycyjnej makutrze. Gotową konfiturę szczelnie zamykamy w słoiczku. przechowywać w chłodnym ,zacienionym miejscu do czasu aż będzie potrzebna

Porady

Radzę dobrze się zastanowić na co ją zużyć - wymaga mnóstwo pracy i wysiłku .Polecam ją jako nadzienie do pączków na tłusty czwartek.

Komentarze

Podobne przepisy