Konfitura z płatków dzikiej róży

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna aromatyczna konfitura z płatków dzikiej róży, idealna do pączków i nie tylko.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 400 gram płatków dzikiej róży
    20 dkg cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Konfitury

Konfitura z płatków dzikiej róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki róż oczyszczamy, odcinamy białe końcówki z płatków, przekładamy do malaksera partiami z cukrem pudrem i ucieramy na najwyższych obrotach 2 razy po 30 minut, tak aby powstała gęsta konfitura. Przekładamy do małych słoiczków dobrze zamykamy i wkładamy do lodówki. tak wykonana konfitura przetrwa nawet ponad rok.

Porady

Zawsze odcinamy białe końcówki z płatków gdyż tam znajduje się dużo goryczki która psuje smak całej konfiturze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować