Konfitura z ogrodowych kiwi

4.5 (151 ocen)

  • 6 godz. 40 min

Kiwi od zawsze kojarzy się nam z tropikiem...od jakiegoś czasu popularne wśród polskich działkowców, cieszy się tzw. nazwą "mini kiwi". Konfitura z tych owoców jest rewelacyjna w smaku, niesie ze sobą słodycz i lekką nutę cytrusowego orzeźwienia.

  • 6 godz. 40 min

Składniki:

  • kiwi ogrodowe
    sok z cytryny
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Konfitura z ogrodowych kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Konfitura z ogrodowych kiwi 1. Kiwi po umyciu odszypułkowałem z obu stron. Wsypałem do żeliwnego garnka o grubym dnie. Skropiłem obficie sokiem z cytryny. Wysmażałem na małym ogniu do czasu odparowania płynu i uzyskania konsystencji powideł. Dodałem pod koniec do smaku
    cukier ( dodajemy tyle ile uznamy, jeśli chcemy słodką konfiturę tym więcej ) oraz sok z cytryny. Po wystygnięciu lekko zmiksowałem, przełożyłem ponownie do garnka i podgrzałem.
    Gorącą konfiturę przełożyłem do umytych i sparzonych wrzątkiem słoików. Mocno zakręciłem i odstawiłem do góry dnem. Pokrywki muszą być również wyparzone i osuszone.
    Profilaktycznie następnego dnia pasteryzowałem jeszcze we wrzącej wodzie ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować