Konfitura z jarzębiny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wspaniała do mięs, serów i pasztetów. Niebanalny dodatek na święta!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • (na 5 malutkich słoiczków)

    1 kg przebranej jarzębiny
    1 kg jabłek
    1/2 szklanki wody
    3 szklanki cukru
    1 łyżeczka imbiru mielonego
    1 łyżeczka pieprzu cayenne
    1/3 łyżeczki czarnego, młotkowanego pieprzu

Konfitura z jarzębiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jarzębinę włożyć do garnka, zalać wodą. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, dodać do jarzębiny. Zasypać cukrem i gotować około 1 godzinę na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas, aż jabłka całkowicie się rozpadną a jarzębina zmięknie.
    Doprawić obydwoma rodzajami pieprzu i imbirem. Pogotować jeszcze 15 minut, cały czas mieszać.

    Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, odstawić do góry dnem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy