Konfitura z jarzębiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce jarzębiny umyc,osuszyc,usunąc gałązki. Zagotowac 1/2 litra wody i wrzucic jarzębinę na wrzątek,gotowac 5 minut,a następnie osączyc. Zagotowac 1/2 litra wody,dodac 60 dkg cukru,wrzucic jarzębinę ponownie,gotowac kilka minut i odstawic,nie wyjmując z syropu,na całą dobę. Po upływie tego czasu syrop odlac do rondelka,dodac resztę cukru i cynamon,gotowac cały czas mieszając,około kwadransa. Wyjąc korę cynamonu, dodac owoce jarzębiny,sok z cytryny i dalej gotowac jeszcze około 30 minut. Od czasu do czasu potrząsac rondelkiem,aby konfitura nie przywierała. Gorącą konfiturę przełożyc do słoików i dokładnie zakręcic.
Komentarze