Konfitura z jabłek i malin

4.5 (175 ocen)

  • 30 min

Przepyszna konfitura malinowo - jabłkowa

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg obranych jabłek (bez gniazd nasiennych)
    1 kg malin
    60 dag cukru
    100 ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Konfitury

Konfitura z jabłek i malin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do malin wlewamy 50ml wody i gotujemy je ok 3 minut, po czym przecieramy przez sitko. Jabłka kroimy w cienkie paseczki, wlewamy pozostałą wodę i prażymy cały czas mieszając. Kiedy jabłka zaczną się rozpadać wlewamy do nich odcedzony wcześniej syrop malinowy, wsypujemy cukier i ciągle mieszając prażymy jeszcze do 10 minut. Gorącą konfiturę wlewamy do słoiczków, które po zakręceniu obracamy do góry dnem. Kiedy słoiki już są zimne, wkładamy je do zimnej wody i od chwili jej zagotowania pasteryzujemy je na wolnym ogniu do 8 minut.

Porady

Wszystkie konfitury z cukrem muszą być pasteryzowane - daje to gwarancje tego, że sie nie popsują

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować