Konfitura z gruszki

  • wyświetlono: 986 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Gruszka to nie tylko źródło energii ale także witaminy K,C i kwasu foliowego. Swoich właściwości nie traci przy obróbce termicznej, polecana jest szczególnie kobietom.

nataliakielek

Składniki

1 kg gruszki
1 kg cukru
sok z cytryny
pałeczka cynamonu

Sposób przygotowania przepisu:

Konfitura z gruszki

  • 1. Obierz gruszki i wyjmij środek. Po obróbce postaw na wagę, powinien wyjść 1 kg. Pokrój w pół-talarki. Do garnka włóż warstwami - gruszka i cukier, a każdą warstwę polej sokiem z cytryny. Odstaw na dobę.
  • 2. Przelej utworzony syrop do innego garnka i zagotuj. Wsyp gruszki i pałeczke cynamonu. Gotuj na małym ogniu do czasu gdy gruszki staną się przezroczyste. Rozlej do słoików i zamknij gdy jeszcze gorące.

Porady

Wykorzystaj twarde lub nawet lekko niedojrzałe gruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakipowidłagruszkiPrzetworygruszkadżemykonfitura_z_gruszki

Komentarze

Podobne przepisy

konfitura z czereśni

Dodane przez: Świeca Urszula

Konfitura z czereśni

Polecam konfiturę z czereśni,...

image-0x4uai9

Dodane przez: paolineczka

Konfitura z cytryny

Konfitura cytryny?? CZemu by nie...

image-273thjj

Dodane przez: Mniam1

Konfitura z pigwowca

Oprócz nalewki i soku z pigwowca...

Konfitura z czerwonej porzeczki

Dodane przez: mysza75

Konfitura z czerwonej porzeczki

Domowa konfitura którą robiła moja...

Konfitura z żurawiny i pomarańczy

Dodane przez: joanna30

Konfitura z żurawiny

Warto zrobić sobie jej zapas na...

konfirura

Dodane przez: Anitka0804

Konfitura z czarnej porzeczki

Warto mieć kilka słoiczków takiej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE