Gruszka to nie tylko źródło energii ale także witaminy K,C i kwasu foliowego. Swoich właściwości nie traci przy obróbce termicznej, polecana jest szczególnie kobietom.
Składniki:
1 kg gruszki
1 kg cukru
sok z cytryny
pałeczka cynamonu
Konfitura z gruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obierz gruszki i wyjmij środek. Po obróbce postaw na wagę, powinien wyjść 1 kg. Pokrój w pół-talarki. Do garnka włóż warstwami - gruszka i cukier, a każdą warstwę polej sokiem z cytryny. Odstaw na dobę.
2.Przelej utworzony syrop do innego garnka i zagotuj. Wsyp gruszki i pałeczke cynamonu. Gotuj na małym ogniu do czasu gdy gruszki staną się przezroczyste. Rozlej do słoików i zamknij gdy jeszcze gorące.
Porady
Wykorzystaj twarde lub nawet lekko niedojrzałe gruszki.
Komentarze