Konfitura z gruszki

0 (0 ocen)

Gruszka to nie tylko źródło energii ale także witaminy K,C i kwasu foliowego. Swoich właściwości nie traci przy obróbce termicznej, polecana jest szczególnie kobietom.

Składniki:

  • 1 kg gruszki
    1 kg cukru
    sok z cytryny
    pałeczka cynamonu

Konfitura z gruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obierz gruszki i wyjmij środek. Po obróbce postaw na wagę, powinien wyjść 1 kg. Pokrój w pół-talarki. Do garnka włóż warstwami - gruszka i cukier, a każdą warstwę polej sokiem z cytryny. Odstaw na dobę.
  • 2. Przelej utworzony syrop do innego garnka i zagotuj. Wsyp gruszki i pałeczke cynamonu. Gotuj na małym ogniu do czasu gdy gruszki staną się przezroczyste. Rozlej do słoików i zamknij gdy jeszcze gorące.

Porady

Wykorzystaj twarde lub nawet lekko niedojrzałe gruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy