REKLAMA

Konfitura z fig (dżem z fig)

wyświetlono: 46 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek czy świeżych bułek. Świetnie sprawdzi się także w wytrawnych przekąskach ze serem kozimi i orzechami. Słodka, z wyczuwalnymi charakterystycznymi pestkami i aromatem pomarańczy. Poezja smaku :)

opublikowany: 19.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 4 słoiczki o poj. ok. 200ml:
    1 kg fig (ok. 16 sztuk)
    220 g (1 szklanka) cukru
    2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Figi umyć i osuszyć, odciąć górne końcówki. Pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka dodać skórkę otartą z pomarańczy oraz sok z pomarańczy i cytryny. Zasypać cukrem i dodać cukier waniliowy. Całość podgrzewać na bardzo małym gazie ok. 15 minut. Całość zblendować. Gotować (bez przykrycia) na małym gazie co jakiś czas mieszając przez ok. 45 minut, aż odparuje większość płynu, a konfitura będzie gęsta. Gotową, gorącą konfiturę przełożyć do wymytych, wyparzonych, suchych słoików i mocno zakręcić. Słoiki postawić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.

Porady

Konfiturę można także gotować partiami przez 2 dni, dzięki temu będzie miała głębszy smak. Jeśli planujecie przechować konfiturę dłużej niż 4 miesiące, słoiki można zapasteryzować przez ok. 20 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Zora Zora

DŻEM Z FIG

Pyszny, słodkawy dżem

kategoria: Desery Przetwory przetwory z owoców dżemy opublikowany: 18.06.2015 | wyświetlono: 1567 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: slodkokwasnakuchnia WIN_20170302_191418 (2)

Konfitura z fig

Zapraszam na smakowitą konfiturę z fig. Idealna zimą do herbatki czy na kanapce. Polecam

kategoria: Desery Przetwory konfitury opublikowany: 23.09.2019 | wyświetlono: 109 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: SielskieM IMG_20170630_222010_086

Pasta z suszonych fig

Bardzo prosty i szybki przepis na masło figowe

kategoria: bezy Pasty opublikowany: 05.07.2017 | wyświetlono: 673 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: ilka ilka

Sałatka ze świeżych fig

Sałatka na pożegnanie lata :)

kategoria: Sałatki Ser opublikowany: 12.09.2018 | wyświetlono: 545 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: EwaSidor EwaSidor

Sałatka z szpinaku łososia i fig

Zdowa smaczna sałatka wspaniała na jesienny obiad

kategoria: Sałatki opublikowany: 15.10.2013 | wyświetlono: 350 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: bpuzio bpuzio

wiśniowa konfitura/ dżem

super dodatek do ciasta i na kanapki

kategoria: Desery Przetwory dżemy konfitury opublikowany: 26.03.2015 | wyświetlono: 940 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE