KONFITURA Z DYNI Z LAWENDĄ.

4.48 (178 ocen)

Bardzo jesienna konfitura z dyni, o pięknej barwie. Zapach i posmak lawendy dodaje niesamowitego wymiaru, elegancji i klasy.

Składniki:

  • 1 kg obranej dyni
    3/4 kg cukru
    szczypta lawendy suszonej
Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Konfitura z dyni z lawendą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną dynię, pokrojoną w średnią kostkę, zasypałam cukrem
    i pozostawiłam na godzinę - dwie, aby dynia puściła sok.
    Następnie podgrzałam całość, doprowadziłam do wrzenia i często
    mieszając, gotowałam aż do wyparowania soku (trochę to potrwa).
  • 2. Kiedy sok wyparuje, a dynia zacznie się podsmażać, dodaję lawendę
    i mieszając ciągle, smażę ją aż do uzyskania naprawdę mocnej gęstości.
    Gorącą konfiturę przekładam do wymytych i wyparzonych słoiczków,
    zakręcam.
  • 3. Można odstawić do góry dnem - też będzie konfitura bardzo trwała,
    ja jednak, aby dodatkowo przedłużyc jej trwałość pasteryzowałam
    ok. 10-20 minut, w zależności od wielkości słoiczków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować