Konfitura z czerwonych borówek

0 (0 ocen)

Świetny dodatek zarówno do pieczywa czy ciast jak i do mięs.

Składniki:

  • 1 kg borowek czerwonych
    1 kg cukru,
    sok z 1 cytryny

Konfitura z czerwonych borówek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Borowki po zebraniu płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
    Wkładamy do zamrazalnika na całą dobę.
    Po tym czasie borowki mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
    Wkładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, wsypjemy cukier.Gdy owoce sie juz rozgotują dodajemy sok z cytryny.
    Konfiturę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy ok 10 minut.Odwracamy do gory dnem.

Porady

Jezeli borowki zbierzemy po przymrozkach,wowczas nie trzeba ich juz mrozic.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy