Konfitura z czerwonej cebuli

0 (0 ocen)

Konfiturę z cebuli najbardziej lubię z domowym, świątecznym pasztetem lub pieczoną wielkanocną, białą kiełbasą. Konfiturę można przechowywać w słoiczkach dość długo, dlatego zachęcam Was do zrobienia większej porcji. Zapewniam,że nie będziecie żałować.

Składniki:

  • 1 kg cebuli czerwonej
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina *
    1/4 szklanki czerwonego octu winnego
    1/2 szklanki ciemnego cukru brązowego
    4 łyżki rodzynek
    pieprz czarny
    sól

Konfitura z czerwonej cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Następnie dodajemy cukier i dusimy tak długo, aż cebula zmięknie i uzyska delikatnie słodko karmelowy posmak. Trwa to około 40 minut. Dobrze jest co jakiś czas cebulę zamieszać. Następnie dodajemy rodzynki, ocet winny, wino i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy cebulę tak długo, aż odparuje płyn, a cebula wyraźnie gęstnieje. Gotową konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zamykamy. Konfiturę można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło.

Porady

* użyłam wina cabernet sauvignon

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy