Konfitura z czerwonej cebuli

  • wyświetlono: 425 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Konfiturę z cebuli najbardziej lubię z domowym, świątecznym pasztetem lub pieczoną wielkanocną, białą kiełbasą. Konfiturę można przechowywać w słoiczkach dość długo, dlatego zachęcam Was do zrobienia większej porcji. Zapewniam,że nie będziecie żałować.

Logo czarne 800 i 150

Składniki

1 kg cebuli czerwonej
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina *
1/4 szklanki czerwonego octu winnego
1/2 szklanki ciemnego cukru brązowego
4 łyżki rodzynek
pieprz czarny
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Konfitura z czerwonej cebuli

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Następnie dodajemy cukier i dusimy tak długo, aż cebula zmięknie i uzyska delikatnie słodko karmelowy posmak. Trwa to około 40 minut. Dobrze jest co jakiś czas cebulę zamieszać. Następnie dodajemy rodzynki, ocet winny, wino i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy cebulę tak długo, aż odparuje płyn, a cebula wyraźnie gęstnieje. Gotową konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zamykamy. Konfiturę można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło.

Porady


* użyłam wina cabernet sauvignon

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mama_mnie_nauczylacebulaWielkanocboże narodzeniePrzetworydodatki do mięs

Komentarze

Podobne przepisy

Konfitura   z cebuli

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Konfitura z cebuli

Konfitura z cebuli to świetny dodatek...

SOS Z CZERWONEJ CEBULI

Dodane przez: JOANNA 55a

SOS Z CZERWONEJ CEBULI

Sos ( konfitura) ma ciekawy smak,...

image-1ci55yr

Dodane przez: dietetyklublin

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI Z PORTO, ŻURAWINĄ...

każda podróż to przepis..każda...

konfitura z borowek

Dodane przez: lucyna19

Konfitura z czerwonych borówek

Świetny dodatek zarówno do pieczywa...

Konfitura z czerwonej porzeczki

Dodane przez: czekoladka

Konfitura z czerwonej porzeczki

Zimą nie ma nic lepszego jak słoik...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE