Konfitura z cebuli brzmi zaskakująco! Jednak nie ma się czego bać-warto zaryzykować. Dżem sprawdza się jako dodatek do mięs (szczególnie wołowiny), pasztetów a także serów.
20 min
Składniki:
1 kg czerwonej cebuli
1 łyżka cukru trzcinowego np. demerara
3 łyżki lejącego się miodu (użyłam wielokwiatowego)
6 łyżek octu balsamicznego
ząbek czosnku
sól, pieprz i tymianek do smaku
Konfitura z czerwonej cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1)Obraną cebulę kroimy w pióra, solimy dosyć obficie (około 1 łyżeczki-wg uznania) i dusimy do miękkości na małym ogniu (około 40 minut). Gdy cebula jest już miękka i szklista zwiększamy ogień i lekko ją podsmażamy.
2)Ponownie zmniejszamy ogień, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, cukier, miód oraz ocet. Wszystkie składniki gotujemy na małym palniku aż konfitura odparuje, zgęstnieje i ściemnieje. Na koniec dodajemy suszony tymianek oraz pieprz.
3)Gorącą konfiturę możemy zamknąć do wyparzonych słojów, ustawić do góry dnem i przechowywać.
Komentarze