Konfitura z czerwonej cebuli

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszna odmiana na kanapkach. Cudowny smak zaskoczy każdego.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:


  • - czerwona cebula: 5 sztuk
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - oliwa: 6 łyżek
    - brązowy cukier: 3 łyżki
    - granulowany czosnek: 1 łyżeczka
    - Wino (do wyboru): 100 mililitrów
    - woda: 200 mililitrów
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
    - ocet balsamiczny: 4 łyżki
    - sól, pieprz: 1 szczypta

Konfitura z czerwonej cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i siekamy na drobną kostkę. Podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i dusimy 10-15minut. Dodajemy brązowy cukier i dusimy jeszcze 3 minuty. Następnie dodajemy wino, wodę, czosnek granulowany i liście laurowe i dusimy aż wyparuje woda (mi to zajęło ponad godzinę). Wyciągamy liście laurowe. Następnie dodajemy sok z połowy cytryny i ocet, sól i pieprz i smażymy jeszcze 3 minuty. Przekładamy do słoiczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy