Konfitura z czerwonej cebuli

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Świetny dodatek do dań z grilla, czyli aromatyczna słodko-kwaśna konfitura z czerwonej cebuli z dodatkiem pachnącego tymianku.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 5 czerwonych cebul
    2) 5- 6 łyżek octu balsamicznego
    3) 3 łyżki miodu
    4) olej
    5) 125 ml wina półwytrawnego (może być czerwone lub białe)
    6) 125 ml wody
    7) sól, pieprz czarny mielony
    8) suszony tymianek

Konfitura z czerwonej cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy miód, wino i wodę i dusimy na wolnym ogniu aż cebula będzie miękka (około 30 minut). Na koniec dodajemy sól, pieprz czarny, suszony tymianek i ocet balsamiczny i chwilę jeszcze podsmażamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy