Konfitura z cebuli

0 (0 ocen)

  • 15 min

Słodkawo-kwaskowy smak tej oryginalnej konfitury doskonale współgra z pieczonymi mięsami podawanymi na zimno i wędlinami.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 kg białej lub czerwonej cebuli
    40 dag cukru
    sok z dwóch cytryn
    rodzynki
    goździki
    białe wytrawne wino
    ocet winny
    sól

Konfitura z cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do kilograma pokrojonej w piórka białej lub czerwonej cebuli dodajemy 40 dag cukru, sok z 2 cytryn i dusimy. Następnie dodajemy rodzynki, goździk, podlewamy białym wytrawnym winem i winnym octem, przyprawiamy solą i jeszcze dusimy, aż płyn wyparuje. Gorącą konfiturę możemy przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy