PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Konfitura z aronii i jabłekhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/78/konfitura-z-aronii-i-jablek.jpeg32092379http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/konfitura-z-aronii-i-jablek-1
• 1 kg dojrzałych owoców aronii,
• 1/2 kg cukru,
• 1/2 l wody,
• 1/2 kg papierówek lub innych jabłek,
• sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania przepisu:
Konfitura z aronii i jabłek
1.
Aronię zebrać z ogonkami, umyć, osuszyć i obskubać. Do garnka wlać 1/2 l wody, wsypać cukier i ugotować syrop. Następnie wrzucić aronię i gotować na średnim ogniu około 30 minut. Po tym czasie dodać obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki jabłka. Gotować kolejne 30 minut cały czas mieszając. Pod koniec gotowania wlać wyciśnięty sok z cytryny. Gdy konfitura zgęstnieje przełożyć ją do słoiczków i dokładnie zakręcić. Pasteryzować ok. 10 minut w garnku lub 5 w szybkowarze.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze