Konfitura z aronii i jabłek

5 (4 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Pyszna domowa konfitura. Idealna zarówna do ciast jak również wspaniale komponuje się z pieczonym mięsem i wędlinami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • • 1 kg dojrzałych owoców aronii,
    • 1/2 kg cukru,
    • 1/2 l wody,
    • 1/2 kg papierówek lub innych jabłek,
    • sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Konfitura z aronii i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aronię zebrać z ogonkami, umyć, osuszyć i obskubać. Do garnka wlać 1/2 l wody, wsypać cukier i ugotować syrop. Następnie wrzucić aronię i gotować na średnim ogniu około 30 minut. Po tym czasie dodać obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki jabłka. Gotować kolejne 30 minut cały czas mieszając. Pod koniec gotowania wlać wyciśnięty sok z cytryny. Gdy konfitura zgęstnieje przełożyć ją do słoiczków i dokładnie zakręcić. Pasteryzować ok. 10 minut w garnku lub 5 w szybkowarze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować